hra Labyront pro nevidomé

vznikla za použití CAD/CAM GibbsCAM

 

1. Příběh:

Kde se vzala, tu se vzala…

S myšlenkou, která vedla ke vzniku hry Labyront, přišli před více než 10 lety sami nevidomí, když na výstavě haptických obrazů oslovili přímo jejich autora s prosbou o vytvoření vyhovující hry pro ně. Slovo dalo slovo a nápadu se v čele s autorem haptických obrazů ujala parta nadšenců. Ta postupně začala vytvářet různé verze a prototypy hry – papírové, dřevěné, haptické. Cíle se nedařilo dosáhnout, a též okolnosti tomu tak chtěly, a zmiňovaná parta umělců se rozpadla. Nápad však žil v myšlenkách dál. Čas plynul a po nějaké době se k nápadu jeden z původních autorů opět vrátil a s přáteli přišel s novým konceptem. Hra dostala plechový základ a vážila úctyhodných 14 kg. S takovou váhou všichni věděli, že nedojdou daleko. A to doslova. Přesně v této chvíli osud přihrál Labyrontu do cesty Miroslava Dančáka. Programátora CNC strojů, který se specializuje na kusovou výrobu pušek. A od pušek to k deskovým hrám evidentně není tak daleko, neboť se týmu povedlo dát během tří let dohromady podobu hry, kterou známe dnes. Luminiscenční Labyront z plechu a pryskyřice, který vznikl i ve spolupráci s nevidomými.

 

 

2. Popis hry:

Labyront je originální desková hra určená pro nevidomé, rodiny s dětmi, herní nadšence i náročnější hráče.

Příběh hry je postaven na aktuálnímu tématu záchrany planety Země a rovnováze člověka s přírodou. Hrací plocha je haptická, magnetická a luminiscenční, tedy zajímavá příběhem i vzhledem. Do tajuplného příběhu se můžete s herním kolegou ponořit i na dálku, a to za pomoci telefonu a hmatu. Hra si tak umí skvěle poradit i s nudou a samotou.

To pravé kouzlo hry však tkví v jejím provedení, které umožňuje společnou hru nevidomých spolu s vidomými. Nevidomí nejsou odkázáni na pomoc vidomých, jsou si tak navzájem rovnocennými soupeři. Z této skutečnosti mají nevidomí a slabozrací obzvláště radost.

I na samotné ruční výrobě deskové hry Labyront se podílejí slabozrací a invalidé, neboť je vyráběna v chráněné dílně. Cena jedné originální a ručně vyráběné hry vychází na 2990kč

 

3. Forma

I samotná forma byla konstruována k ruční výrobě a připravovaná pro NC programy k frézování na CNC obráběcích strojích za použití CAD/CAM GibbsCAM. Detail formy po pískování. Zbylé příslušenství a prototypy jsou vyráběny na 3D tiskárnách.

 

 

 

4. Úspěchy labyrontu:

Potenciál hry byl již oceněn agenturou CZECHINVEST za společensky odpovědné podnikání. A v roce 2021 se projekt probojoval mezi 10 nejlepších kreativních projektů v České republice v soutěži Creative Business Cup 2021.

 

5. Nákup her

Zakoupením deskové hry pomůžete hned ve dvou rovinách – nejen, že hrou obdarujete nevidomého, ale také dáte práci hendikepovaným v chráněné dílně. S výběrem nevidomých a slabozrakých nám od samého počátku projektu pomáhá organizace SONS Vsetín. Každá firma, která zakoupí hru Labyront, obdrží vedle hřejivého pocitu na srdci a upřímné radosti hendikepovaných také děkovný certifikát.

Obecně jsme otevřeni jakékoliv formě spolupráce a sháníme podporu firem tuzemských i těch s přesahem do zahraničí, kam bych v brzké době rádi expandovali.

Společně s firmou, která by si náš projekt vzala pod svá křídla, vytvoříme vstřikovací formu. Díky té budeme moci hru výrazně zlevnit a dostat ji tak do celého světa.

Her pro hendikepované je nedostatek, příležitost jen čeká na svého hrdinu.

 

6.Poděkování

Za projektem Labyront stojí spousta lidí se srdcem na pravém místě, kteří si zaslouží velké díky. Jedno velké poděkování však patří i
společnosti technology-support s.r.o., díky které dnes hra vypadá tak, jak vypadá. Děkujeme!

 

 

Labyront games s.r.o.

www.labyront.eu

https://www.facebook.com/labyrontgames

 

 

 

 

 

 

 

-         

datum zveřejnění: 21. 5. 2021

info na vyžádání
verze pro tisk